festa del flabiol

flabiol de forats
El proper cap de setmana celebrem a Arbúcies la festa del flabiol. El flabiol és un petit instrument de vent, de fusta i similar a les flautes de bec. Tal vegada tot just descobriu aquest nom. O potser l'havíeu sentit anomenar però no sabeu ben bé quin instrument és, el flabiol. Doncs el flabiol és aquella mena de flautí que fa la tonada característica amb què comencen totes les sardanes. De fet, de flabiols n'hi ha de dos tipus: el de forats i el de claus. El flabiol de forats és un instrument senzill, rústic i tradicional. És propi de cercaviles i balls populars i l'acostumen a tocar aficionats. El flabiol de claus, en canvi, representa la versió evolucionada del de forats. És menys assequible però també més sonor i virtuosístic. És el que s'utilitza a les cobles, on el flabiol assoleix una dimensió totalment regularitzada i professional.

Musicalment parlant, el flabiol - al qual també es pot dir fluviol o flabirol i que també es pot escriure flaviol - és poc sonor, amb un so molt agut i prim però alhora delicat i suau. Normalment s'acompanya d'un tamborí o tambor que aporta un contrapunt rítmic greu que contrasta perfectament amb els pocs recursos del flabiol.

La festa que celebrem s'estén al llarg de tot el cap de setmana. En el programa d'enguany es dedica el dissabte al flabiol de claus (el de la cobla). Se celebrarà un col·loqui, molt recomanable perquè comptarà amb la participació de Jordi León com a ponent. Jordi León és un reconegut mestre flabiolaire, autor d'un dels mètodes d'aprenentatge del flabiol més importants i actualitzats. A la tarda es tocaran sardanes que comptaran amb flabiol solista. És d'esperar que, com és costum en edicions anteriors de la festa, es toqui la sardana Els cinc rossinyols, en la que intervenen 5 flabiols i no hi ha tenores ni tibles.

I durant tot el diumenge es faran actes populars dedicats sobre tot al flabiol de forats. Trobareu parades amb instruments i accessoris.

Evidentment, us recomanem que passeu pel nostre restaurant. Us tindrem preparats els habituals menús de cap de setmana i, a més, el menú especial de tardor que té com a protagonistes els bolets.

Aquesta entrada ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Isaac Tresens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada